Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

ΒΡΑΔΙΕΣ ΚΑΡΑΟΚΕ, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ by ISSI MOON




ΒΡΑΔΙΕΣ KARAOKE, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ by ISSI MOON

Τι είναι το KARAOKE, πως πρέπει να είναι μια βραδιά KARAOKE και τέλος ποια είναι η συνταγή για ένα επιτυχημένο event KARAOKE.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ KARAOKE

Το KARAOKE είναι μια μορφή ψυχαγωγίας κατά την οποία ο οποιοσδήποτε μπορεί να τραγουδήσει με μικρόφωνο, συνοδευόμενος από ηχογραφημένη μουσική διαβάζοντας τους στίχους του τραγουδιού σε μία οθόνη.

Το ΚΑΡΑΟΚΕ εφευρέθηκε στην Ιαπωνία από τον DIASUKE INOURE πριν από περίπου 45 χρόνια, ήταν ένας ατάλαντος μουσικός ο οποίος δεν ήξερε καλά καλά τι είναι η παρτιτούρα, αλλά είχε την τρομερή ιδέα να γράψει τη μουσική μιας ορχήστρας σε βίντεο και από πάνω να γράψει τους στίχους. Να σημειώσω εδώ ότι ο INOURE έβγαλε στο εμπόριο την εφεύρεση του χωρίς να την πατεντάρει με αποτέλεσμα να μην βγάλει καθόλου χρήματα από αυτή.

Η λέξη KARAOKE τέλος, προέρχεται από το KARA που σημαίνει ΚΕΝΟ και από την αρχή της λέξης OKESUTORA που σημαίνει ΟΡΧΗΣΤΡΑ.

Το KARAOKE ανακαλύφθηκε από τον υπόλοιπο κόσμο την δεκαετία του 90 και σίγουρα δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί τον πλέον διαδεδομένο τρόπο διασκέδασης παγκοσμίως.

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ KARAOKE

Στο εξωτερικό και κυρίως στην Αμερική υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι - μαγαζιά, των οποίων το βασικό τους αντικείμενο είναι το KARAOKE.  Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοια μαγαζιά και το KARAOKE γίνεται κυρίως με την μορφή βραδιάς - Party, Event.

Ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα και όχι εσφαλμένα, όταν ακούει εκδήλωση KARAOKE φαντάζεται κυρίως κάτι παιδικό, με κάποιους που προσπαθούν να τραγουδήσουν και κάποιους άλλους που προσπαθούν να ακούσουν.

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι από τη στιγμή που μπορούμε όλοι μας και μιλάμε μπορούμε σίγουρα και να τραγουδάμε. Η διαφορά μας με τους επαγγελματίες κατά 90%, είναι η ΤΕΧΝΙΚΗ. Αυτό αποτελεί και το βασικό πλεονέκτημα του KARAOKE που εάν ο παρουσιαστής το επικοινωνήσει σωστά, τότε η βραδιά θα απογειωθεί γιατί πολύ απλά ο πάγος με το κοινό θα σπάσει και η συμμετοχή θα είναι μεγάλη.

Ο τραγουδιστής στο KARAOKE είναι ένας από το κοινό, το ίδιο το κοινό, ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι στη θέση του, άρα κοινό και τραγουδιστής κάνουν Leveling, έχουν επαφή. Αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχημένης βραδιάς

Το ποιο σοβαρό λάθος τώρα που κάνουν οι περισσότεροι που διοργανώνουν-παρουσιάζουν KARAOKE είναι το εξής απλό:
Η εκδήλωση KARAOKE πρέπει να έχει την μορφή ενός ολοκληρωμένου party και το KARAOKE να αποτελεί υποσύνολό της. Στην Ελλάδα κυρίως γίνονται Ελληνικές βραδιές KARAOKE γιατί πολύ απλά όλοι μπορούμε και τραγουδάμε καλύτερα Ελληνικά τραγούδια λόγω μητρικής γλώσσας, οι παραγγελίες των τραγουδιών πρέπει να κατηγοριοποιούνται και όχι να παίζονται με την σειρά που έρχονται πχ ένα βαρύ ζεϊμπέκικο δεν παίζεται στην αρχή του event. Πρέπει να υπάρχει δομή προγράμματος όσο αυτό είναι εφικτό, αρχή, μέση και τέλος και όχι ότι νάνε. Ο διοργανωτής-παρουσιαστής πρέπει να ξέρει τα βασικά, να ξεχωρίζει τα χασάπικα από τα ζεϊμπέκικα και τις ρούμπες από τα τσιφτετέλια και να αποφασίζει το σωστό χρόνο για να τα παίξει.

Και τέλος κάτι επίσης πολύ βασικό, κενά μεταξύ των παραγγελιών δεν υπάρχουν, αποτελούν βασικό κομμάτι της βραδιάς και πρέπει οι επιλογές κανονικών τραγουδιών που γίνονται να ακολουθούν  ή να οδηγούν την πορεία και την εξέλιξη  της βραδιάς.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

- Σωστός τρόπος επικοινωνίας του event, είναι party, είναι Ελληνική βραδιά KARAOKE. Η προώθηση είναι must, στα social media, με αφίσες κλπ.
- Ο παρουσιαστής θα πρέπει να έχει γνώσεις λίγο μουσικής, λίγο ηχοληψίας, λίγο από animator, λίγο από καθοδηγητή. Είναι αυτός που τελικά κερδίζει ή χάνει την βραδιά στο τέλος.
- Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να είναι από καλός έως πολύ καλός με έμφαση στα μικρόφωνα.
- Φωτισμός απαραίτητος.
- Αναλυτικές λίστες τραγουδιών, ανδρικού, γυναικείου τόνου κλπ.
- Επίσης καλό θα είναι να υπάρχει πάντα κίνητρο συμμετοχής, ένα βραβείο.

ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥ ΑΠΕΙΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ, ΑΝΔΡΑ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΜΕ ΚΑΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΤΟΝΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙ !!!
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΡΑΜΑ !!!